İtü Çekirdek, UBI Global’ın “Üniversitelere Bağlı Kuluçka Merkezleri” sıralamasında 2018 senesinde Avrupada 2. , dünyada 3. sırada yer alarak ülkemizdeki en aktif girişimci kuluçka ve hızlandırıcı merkezi olduğunu herkese göstermişti.
Bu başarının büyük bir kısmı her sene Kasım ayında düzenlenen Big Bang girişimcilik etkinliğinden kaynaklanıyor. Big Bang ile İtü Çekirdek bünyesindeki önde gelen girişimler dünya genelindeki yatırımcılara ve iş ortaklarına tanıtılır. Peki bu etkinlik girişimlere neler katıyor?
Big Bang 2019’da girişimciler 52.252.000 TL‘lik rekor yatırıma ulaştılar! Big Bang 2018’de bu rakam 20.963.00 TL‘ydi.
Bu rakamlara bakılarak İTÜ Çekirdek’in sadece bünyesindeki girişimlerin ölçeklenmesine katkı sağlamayıp, aynı zamanda kendi ölçeklenmesini de istikrarlı biçimde sürdürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.
Fakat girişimler bu yatırımlara sadece Big Bang etkinliğine katılmaya hak kazanarak bir gün içinde ulaşmadılar. Toplam yatırım tutarlarının linklerini incelerseniz, bu rakamların büyük bir kısmına “takip yatırımları” ile ulaşıldığını göreceksiniz.
Takip yatırımları; ticari faaliyetlerine devam eden, fatura kesen ve kendi ayakları üstünde durabilen girişimcilerin yatırımcılar tarafından belirli bir süre yakından takip edilmesi sonucunda verilen yatırımlardır.
İşte bu yüzden, girişimcilik serüvenine bir maraton olarak bakmak daha isabetli bir yaklaşım.
Peki dijital dönüşüm alanında bu sene Big Bang’de kimler vardı?
Big Bang 2019’daki Dijital Dönüşüm Girişimleri
Big Bang etkinliğine her sene sosyal farkındalık, çevre, eğitim, sağlık, oyun, pazarlama, finans, bilişim ve daha pek çok farklı alanda faaliyet gösteren çok sayıda girişim katılmaktadır.
Fakat Plato 4.0 olarak, sadece meslektaşlarımız olan kurumsal dijital dönüşüm girişimlerini sizler için listeledik;
Kobilerin tüm iş operasyon süreçlerini paraşüt, akaunting ve logo gibi entegrasyonlar ile dijital platforma taşıyan Fabrikatör üretime yönelik kendi çözümleriyle dikkat çekiyor.
Endüstri 4.0 projelerinin ilk aşaması olan makinadan veri alımı konusunda kendi sensörlerini geliştirmeyi başaran Sensemore, endüstri 4.0 projelerinin yerli donanımlarla gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor.
Firmaların SEO danışmanlığı, kurumsal WEB site tasarımı, online marketing danışmanlığı gibi hizmet alımlarını güvenilir bir platformda yetkili danışmanlardan almasını sağlayan Earnado, dijital dönüşüm ekosisteminin büyümesine hizmet ediyor.
Dijital dönüşüm konusunda sağlıklı ve nitelikli bilgi paylaşımını güvence altına almayı amaçlayan moblobi, dijital dönüşüm konusundaki sektörel yazarları tek bir platformda bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Tekstil sektörüne odaklanan ProsoftVR, fiziksel numune hazırlama maliyetlerini sanal gerçeklik teknolojisi içeren çözümleriyle azaltmayı amaçlıyor.
Bunlar dışında Big Bang 2019 finalisti olan diğer dijital dönüşüm girişimleri;
Uluslararası lojistik faaliyetlerinde dijital dönüşüm alanında: Yük Cebinde, iFilo, Freight Basket
KVKK kapsamındaki dijital dönüşüm alanında: databin
İtü Çekirdekli Bir Girişim Olmanın Gerçek Faydaları
Plato 4.0 olarak, 2019 senesi 4. Eğitim döneminde kobilerin üretim süreçlerinde performans yönetimi çözümümüzle İtü Çekirdekli bir girişim olduğumuzdan beri, 4 ay gibi kısa bir sürede İtü Çekirdek bünyesinde olmanın pek çok faydasını gördük.
Ve bize göre İtü Çekirdekli olmanın gerçek faydaları ise tam olarak şunlardı;
- 4 aylık bir süre zarfında 34 mentor görüşmesi gerçekleştirdik ve bu görüşmeler sayesinde pazarlama, ürün geliştirme, yazılım projesi geliştirme, bilgi güvenliği, makina öğrenimi, marka yönetimi, müşteri yönetimi konularında deneyimli uzmanlardan birebir bilgi edinme şansımız oldu.
- İtü Çekirdek bünyesindeki diğer girişimler ile tanışma ve onlarla dijital dönüşüm projelerimizde işbirliği yapma fırsatımız oldu.
- Girişimimizi adım adım büyütürken dışarıdan destek almamız gereken her konuda nitelikli hizmet veren yeni nesil çözümlere kolayca ulaşabildik.
İşte tüm bu katkılar sayesinde daha da olgunlaşan girişimimizi Big Bang 2020 finalistleri arasında göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Seneye görüşmek üzere 🙂